Traditioner

Uppdaterat: 2021-09-29 13:21. Publicerat 2011-02-17 10:29

Här kan du läsa och ta del av Elevkåren Teknis och skolans anrika Traditioner.

Skolavslutning

Efter skolavslutningen torsdagen den 7 juni 1906, firade man av skolan med högtidlighet i samband med årsexamen. Elever och lärare träffades i den festligt dekorerade samlingssalen, med bland annat sång av skolans sångförening och tal om hur det hela började av rektor Bengtsson.

På eftermiddagen, klockan 15:30, var det dax för middag på Hotell Borås, dit ett större antal inbjudna hade samlats. Där hölls ett antal tal och skilda skålar. Efter middagen, som varade i tre timmar, flyttade man sig ut på verandan, där kaffe och cigarrer förbrukades.


Mössbyte

Syfte: Att byta från den vinröda vintermössan till den vita sommarmössan och tvärtom.
När: 30 sep / 30 april kl 18.00
Första gången: Länge sedan

Hur länge?

Hur länge man haft mössbyte, är det ingen som riktigt vet. Länge är det iallafall, troligen ända sedan slutet av 1800-talet. Mössorna har funnits nästan sedan skolan startades 1856.

Vad händer?

Vad är det då som händer? Det brukar börja med att ett stort antal av Elevkårens medlemmar samlas vid Sven Erikson-statyn framför skolan. Där står även skolkören och sjunger ett par sånger. Elevkårens ordförande finns på plats, och håller ett vår respektive höst tal (beroende på vilken mössa man byter till). Därefter fattar samtliga elever den ”nya” mössan i höger hand, den ”gamla” i vänster och så på ett givet kommando byter alla mössa, varpå Teknishälsning samt Nationalsången framföres av samtliga närvarande. Mössbytet sker alltid klockan 18.00. På våren den sista april, alldeles innan Kortegen skall avgå, och på hösten är det den sista september som gäller.

Mössan är var Teknist/nissas egendom. Det finns, som tidigare nämnt två stycken. Den purpurröda bärs på vinter halvåret, medan den vita används under sommaren. Den vita är mycket lik studentmössor, men har istället för det svarta bandet runt mössan ett vinrött, och det finns dessutom två gula smala band runt. Den vinröda har samma svarta band runt om som studentmössan. Dessutom skall, av Elevkåren Teknis medlemmar, bäras Elevkårens märke på mössan. Mössan kan användas (och används) såväl under vardagar till skolan, som på högtider (såsom Insamling, Kortege och avslutning).


Kortegen

Ända sedan 1870-talet har Borås årligen njutit av Elevkåren Teknis Kortege. Från början drogs en staty runt i staden av skolans elever.

En vecka innan börjar ”Kortege-veckan” med festligheter anordnade av Elevkåren. En kväll brukar avnjutas delvis på Almenäs i Borås, där Vårflammans redaktion spelar fottboll mot Kortege-kommittén. En annan kväll brukar skolans rockband ’S.S.F. Helldrivers’ spela på skolgården. Dessutom arrangeras en femkamp där vem som helst på skolan får ställa upp med ett lag. Varje kväll tänds en eld som brinner hela natten. Soffor släpas sedan fram och befolkas av frusna Teknister. Och allt är givetvis gratis…(för Elevkårens medlemmar).

När det sedan bara är några dagar kvar till den sista i månaden, brukar byggena komma igång. Det är alltid (med få undantag) eleverna i 1:a klass som börjar bygga första kvällen, och de äldra eleverna brukar vakna till liv någon dag senare.

Skolgården förvandlas då till en labyrint av plaströr, träkonstruktioner och biluppställning. Allt eftersom tiden går målas och spikas med skiftande resultat, och alla blir mer och mer stressade. Arbetet pågår långt in på natten, trots att alla har lektioner som vanligt under veckan och ska upp bara några timmar senare. När det blir kallt (mitt i natte utomhus i slutet av aprill… det är kallt!), samlas man runt elden för att värma sig. Stämningen är hög, och ofta finner pojken flickan där…

Så är det då äntligen valborgsmässoafton, och paniken för att hinna klart med inslagen börjar närma sig. Tidigt på morgonen samlas de första Teknisterna, då de upptäckt under kvällen innan att de har mycket kvar att bygga på väldigt kort tid. Det målas, det spikas, det sågas – ja, precis som i Tomtens verkstad. Vid lunch har drar sig de flesta ner mot staden för att äta lite för att sedan gå tillbaks för att färdigställa sina byggen.

Klockan tickar på (den tickar på tusan så snabbt nu) och snart är klockan 18:00, och då är det bara att ta på sig den via mössan och gå till framsidan av skolan för att hälsa våren välkommen med det traditionella mössbytet. Därefter brukar man upptäcka att man har lite tid över innan Kortegen skall avgå, och man strosar så sakteliga runt och tittar på de andras byggen (och gärna fäller en spydig kommentar här och där)…

Insamlingen

Syfte: Att samla in pengar till något välgörande ändamål under en lördag.
Första gången: 1959 e.Kr.

Första gången

Den första insamlingen ägde rum 1959, och resultatet (16.210:-) gick då till MS-sjuka. Det har sedan dess årligen (frånsett 1972) skett en insamling under hösten. Bland ändamålen syns även FUB (Föreningen för utvecklingsstörda barn), Mariastiftelsen i Borås, PS-sjuka, Cancerforskning, regnskogen, med flera.

Hur bär vi oss då åt?

För att få folket att lätta på plånböckerna, sker det varje gång en massa aktiviteter på stan, arangerade av de ansvariga för insamlingen. Där syns sådant som ”Vårflamme-kastning”, dragkamp mot brandkåren, bandy mot polisen, med flera. Dessutom spelar ”skolbandet” Techno Bloso under dagen tillsammans med Drillflickorna.

Resultat

Ett stort antal Teknister/nissor brukar samlas i Elevkårens lokaler på lördags-morgonen, för att sedan dra ut på stan med bössan i handen. Folk är givmilda, och bössorna blir snart tunga av allt kapital som samlas i dem.

Vid lunchtid samlas de flesta i skolan, där man bjuds på varm mat av Elevkåren.

När staden sedan avfolkas fram på eftermiddagen, är det dax att dra sig hemmåt och förbereda sig inför kvällens Insamlings-phäääst, dit de som varit med och samlat är inbjudna.


Gåsmarchen

 

Syfte: Efter Kortegefesten på led, marchera över stadens broräcken

Datum: 1 Maj klockan 06:00

Vad händer?

Efter en hel natts festande, är man gansk mör. De flesta (alla?) andra fester brukar sluta fram på småtimmarna, men Kortegfesten fortsätter hela natten, ända fram till 06:00, då alla som är kvar samlas på skolgården…

Allmän information:

Marchen leds av en Gås-mästare, som går först hela vägen. Samtliga bakom skall hålla sin högra hand på framförvarandes högra axel under hela marchen. På grund av viss intagande av berusningsdryck, trillar många i floden Viskan eller Torgbrunnen som marchen även går över. Det blir inte heller lättare när vissa broräcken även skall beträdas baklänges. Det brukar sluta, fram emot 7-tiden, med att de få som inte trillat i, puttas i av de redan blöta…


Lussespex

Den 13 december inbjuder årligen Elevkåren Teknis till Luciatåg med efterföljande spex. Det har blivit en tradition, lika kär för Teknisten som den årliga Kortegen.

Strax före klockan slår 07.00 (på morgonen ja, innan skolan…) samlas skolans elever framför Teko Forum (Boråsmässans gamla lokaler), och som alltid skall Pyro-klubben bränna av lite smällare och raketer till elevernas stora förtjusning och polisens stora förtret. Därefter är det dax att flytta sig in i stugvärmen och avnjuta skolans Lucia med tärnor och skönsång och levande ljus och allt. Därefter brakar Teknisandan lös – LUSSESPEX!!!

Alla som vill (förutsatt att du har ett ”vettigt” inslag) får vara med. Man anmäler sig till Lusse-kommittén några veckor innan bara. Det brukar vara runt 15-20 inslag – alla med olika kvalitet….

Det delas oxå ut julklappar till lärare, personal, och elever som är värda det.

Ett gammalt ordspråk lyder följande; ”Man är ingen riktig Teknist/nissa om man inte kommer på Lusse-spexet!”


Nollning

Syfte: Främja kamratskpaen i den nya klassen
Första gången: Länge sedan

Alla vet hur det känns att börja något nytt. Kanske ett nytt jobb, flytta till en ny stad, eller (som här) börja på en ny skola med nya klasskamrater. ”Kusligt” säger endel. Många nya ansikten som man inte känner, som man ska träffa varje dag och umgås och jobba tillsammans med. Då är det viktigt att man lär känna varandra så snabbt som möjligt.

Det är här som nollningen kommer in. Nollningen är egentligen inte något försök ”att sätta de små på plats”, utan går ut på att få klassen att i tidigt skede samarbeta. Fram till 1993 skedde detta i form av något uppdrag klassen skulle uträtta på stadens gator och torg. Detta blev då precis som det skulle; klassen mot Nollningskommittén (som bestämmer vilken klass som ska göra vad). Klasserna vann alltid! Kamratskapen på skolan var på topp!

Året därpå, 1994, bestämmdes det att nollning inte fick förekomma på skolan. I samband med detta ökade även förstörelsen på skolan. Istället uppstog en ny tradition. Femkampen var född.

En lördag tidigt på höstterminen samlas frivilliga 1:or på Allmenäs, utanför Borås centrum, för att i klassvis tävla i diverse grenar. Priset till den klass som vinner är gratis inträde på insparks-phääästen. Då tävlingen är frivillig, och ligger på en helg då många elever är bortresta/hemresta är deltagandet tyvärr inte mer än ca 86,7912134%.

Numer arrangerar elevkåren tillsammans med Välkomstkommittén den mycket uppskattade aktivitetsdagen som brukar gå av stapeln andra fredagen av höstterminen. Efter lektionernas slut samlas alla ettor där varje klass får en lista på uppdrag och där varje utfört uppdrag ger ett visst antal poäng. T.ex. Bada i Viskan 20 poäng. Fram mot 18-tiden utser Välkomstkommittén den klass som genomfört flest uppdrag som vinnare vilka får ett mäktigt och eftertraktat pris. Detta evenemang är till för att man ska lära känna sin klass samt skolan bättre och evenemanget har nolltolerans till alkohol samt all form av förlöjligande och penalism.