Kortegekommitén

Uppdaterat: 2019-03-04 13:42. Publicerat 2011-01-17 08:40

Är det något vi är kända för här på Teknis så är det utan tvekan vår kära Kortege. Ryktet har spridit sig över hela Sverige och avundsjukan flödar ifrån olika skolor runt om i landet. Man märker även på boråsarna hur dem skiner upp när dem får se en munter teknist i kortegeoverall på stadens gator, tänk vilka minnen det väcker!

Vi i KortegeKommittén är ansvariga för denna anrika tradition och det är också vi som ser till att kortegen blir just Den Bästa Genom Tiderna. Till vår hjälp har vi ett antal sponsorer som ställer upp i vått och torrt med material, verktyg, pengar och allt som krävs för att upprätthålla den unika tradition vi har här på Teknis.

När allt material är på plats och Kortegemötet är avslutat i aulan springer de exalterade eleverna för att påbörja byggandet och framåt kvällen har den där speciella festivalstämningen sjunkit in i varje teknists hjärta. Hela Borås känner att det är Kortegebyggartid!

Under en veckas tid förvandlar vi skolgården till en gigantisk byggplats sprudlande av kreativitet och uppfinningsrikedom. Vilket också var en av grundtankarna med Kortegen då den startades 1920. Man ville visa upp de tekniska studenternas byggfärdigheter för stadens invånare, detta var förr i tiden någonting självklart för alla elever att delta i. Nu för tiden hjälper andra föreningar till för att liva upp stämningen till ännu högre höjder, Xtörminäjtors ställer till med årets XTGames, SSF Helldrivers spelar så fingrarna blöder och alla festar som om dygnet inte har något slut…

Tyvärr så har deltagarantalet minskat på senare år och vi hoppas att kunna motivera eleverna genom att titta tillbaka på hur det såg ut förr i tiden, och på så sätt återigen se alla elever på skolgården under Kortegeveckan. För det är här vi stärker sammanhållningen inte bara i de olika klasserna utan också på hela skolan. När det väl är dags så har vi under en veckas tid byggt och skapat Den Bästa Kortegen Genom Tiderna och på så vis så har vi stärkt alla de band som finns på vår skola, oavsett program.

När klockan väl blir 18.45 på valborgsmässoafton så marscherar vår elevkårsordförande tätt följd av KFLAGP som stolta bär Teknis och Sveriges fanor. Därefter följer Insamlingen och Vårflamman tillsammans med de hårdaste av dem alla, KortegeKommittén. Sedan kommer de bidrag varje klass spikat, sågat, målat, vårdat och älskat som deras barn under en veckas tid. Några bidrag värt att nämna ifrån mina år är året då BT ändrade storlek på sitt format och sloganen ”Mindre att torka sig i arslet” blev en stor succé. Ett annat bidrag är från tiden då fildelning var en stor debatt. Man delade ut 90 liter fil ifrån ett gigantiskt filpaket med sloganen; ”Svensk fil från öppna servrar”, också det en braksuccé.

Och efter att ha deltagit på sin första kortege och fått sjunga ut sin glädje till SSF Helldrivers ”Teknis Teknis” då man nästintill kan ta på teknisandan, har man nästan upplevt allt här i livet som är värt att uppleva. Varenda teknist kan då knappt vänta till nästa års Kortege…

Länge Lefve Teknis Ty Wi Äro Bäst

/Anders Svedberg, Kortegechef 2007

Ett Stort tack till Johan Larsson för språkliga råd
KortegeKommittén 2006/2007

Kontakt

KortegeKommittén
Sven Eriksonsgymnasiet
501 80 BORÅS

tlfn. 033-41 47 68 (inte aktuell)
e-post: kortege@teknisboras.se (inte aktuell)